25.8.2020 07:30 | Operátori
Top

Operátori môžu veľmi zrýchliť výstavbu optiky. Nemusí sa už len zakopávať

Zdroj: istock

Provideri môžu sieť budovať rýchlejšie, ak bude výstavba lacná.

Štát má ambíciu veľmi výrazne rozšíriť optickú sieť spolu s operátormi a do roku 2025 chce dostať veľmi rýchly pevný internet prakticky ku všetkým ľudom na Slovensku. Ambíciu môžu poskytovatelia naplniť aj vďaka už platnej zmene legislatívy.

Ide o úpravu vyhlášky č. 532/2002 Z. z., ktorá je platná od 1. marca 2020 a venuje sa prípadom, kedy je možné umiestniť telekomunikačnú sieť aj nadzemne. O veľkej zmene sa pritom doteraz prakticky nepísalo – pritom však môže priniesť veľké zrýchlenie výstavby optiky u nás.

„Vyskytujú sa prípady, keď rozvody a vedenia nie je možné umiestniť pod povrch zeme a zároveň rôzne výklady tejto vyhlášky spôsobovali aplikačné problémy a právnu neistotu zainteresovaných subjektov,“ uvádza hovorca ministerstva dopravy Ivan Rudolf.

Kedy sa dá budovať nadzemnú optiku

Rezort informuje, že spresnenie podmienok, kedy je možné na území obce umiestniť optiku nad povrch zeme, je nevyhnutné aj pre regionálny rozvoj.

Priamo vo vyhláške sú uvedené viaceré prípady, kedy je možné umiestniť rozvody a vedenia nad povrch zeme. Tie hlavné sú:

  • ak ide o výmenu či modernizáciu existujúcich nadzemných sietí a nemení sa ich trasa
  • ide o pridanie rozvodov a vedení k existujúcim nadzemným rozvodom a vedeniam a rovnako sa nemení ich trasa
  • súhlasí s tým obec, kde bude sieť a umiestnenie pod povrch zeme je technicky nemožné, prípadne finančne veľmi nákladné

Ministerstvo dopravy uvádza, že ak má operátor už sieť vybudovanú v lokalite nadzemnou formou a chce ju nahradiť modernejšou sieťou (optikou), nepotrebuje stavebné povolenie.

„Podľa stavebného zákona sa stavebné povolenie ani ohlásenie nevyžaduje pri nadzemných a podzemných vedeniach elektronických komunikačných sietí, vrátane oporných a vytyčovacích bodov. Uvedené je potrebné posúdiť vzhľadom na okolnosti konkrétneho prípadu. Zároveň je potrebné rešpektovať vydané územné rozhodnutie,“ vysvetľuje rezort.

Štát upravil vyhlášku, ktorá sa venuje aj budovaniu telekomunikačných sietí. Zdroj: istock

Je potrebné podotknúť, že aj doteraz – v obmedzenej miere – menili operátori staršie siete za optiku, avšak ozývali sa hlasy, či je takéto konanie v poriadku. Zároveň aj energetické firmy budujú a sprístupňujú optickú sieť – pre operátorov, ktorí cez ňu dokážu ponúkať internet, TV a pevnú linku.

Robia to aj ďalšie krajiny

Pri nových sieťach rozhodne o umiestnení nadzemnou formou obec, ktorá má právomoci stavebného úradu. Operátori prirodzene dokážu výrazne ušetriť, ak optický kábel nemusia zakopávať. Nadzemnou formou rýchlo budujú optiku v susednom Maďarsku či Poľsku.

Samotné ministerstvo dopravy uvádza, že nevie posúdiť, či budú operátori po novom masívne uprednostňovať nadzemnú výstavbu optiky pred zakopávaním. „Je to subjektívna otázka. Dôležitá bude dohoda medzi operátorom a obcou,“ dodal Rudolf.

Pripomíname, že v súčasnosti masívne rozširuje optiku Telekom, ktorý má práve metalickú sieť umiestnenú nadzemne. Na konci júna evidoval v pokrytí už 700-tisíc domácností .

Čítajte aj Plány štátu s pevným internetom: Zameranie na optiku a nutné investície...