Osobné informácie poskytujte iba keď je to nevyhnutné

Nie každá správa je vždy určená pre všetkých. Je dôležité, aby ste na to mysleli skôr, ako budete niečo zdieľať. Verejný obsah je totiž možné skopírovať či ďalej zdieľať a každý, kto ho nájde, ho môže ďalej šíriť na webe. Porozprávajte sa s členmi svojej rodiny o zabezpečení ich osobných informácií online. Pomôžte im zdieľať to, čo chcú, a ochrániť obsah, ktorý zdieľať nechcú. Niektoré služby, ako napríklad Google+, majú prísnejšie nastavenia zdieľania pre mládež ako pre dospelých, avšak veľa služieb je možné prispôsobiť tak, aby zodpovedali potrebám jednotlivých členov rodiny. Porozprávajte sa s rodinou o tom, aké typy informácií môžu zdieľať verejne, ktoré údaje je vhodnejšie zdieľať iba s niektorými blízkymi priateľmi a ktoré informácie by mali zostať súkromné.

Bezpečnostné nástroje

Objavte bezpečnostné nástroje Google určené na monitorovanie dobrého mena vašej rodiny na internete.

YouTube

Správa komentárov v službe YouTube

Ak niekto v súvislosti s vašimi videami alebo na vašom kanáli uverejňuje komentáre, ktoré sa vám nepáčia, môžete tohto používateľa v službe YouTube blokovať. Znamená to, že v súvislosti s vaším obsahom už nebude môcť odosielať komentáre ani vám posielať súkromné správy.

Viac informácií

Ak chcete niekoho blokovať v službe YouTube, prejdite na stránku jeho kanála, ktorá obsahuje adresu URL, ako napríklad www.youtube.sk/používateľ/MENO.

Na karte Informácie kliknite na ikonu nahlásenia.

Nakoniec kliknite na možnosť Blokovať používateľa.

YouTube

Zdieľanie videí s vybraným publikom

Ak si chcete nastaviť video ako súkromné, zdieľať ho iba s niekoľkými priateľmi alebo ho chcete zverejniť pre celý svet, pre každú z týchto operácií máte k dispozícii určité nastavenie ochrany údajov. Videá v službe YouTube majú predvolene nastavenú možnosť Verejné. Toto nastavenie môžete ľahko zmeniť počas nahrávania videa v časti Nastavenia ochrany osobných údajov. Ak neskôr zmeníte názor, môžete zmeniť ochranu údajov aj vo videu, ktoré ste už nahrali.

Viac informácií

Ak chcete zmeniť nastavenia ochrany údajov, prejdite do časti Správca videí.

Vyhľadajte video, ktoré chcete zmeniť, a potom kliknite na tlačidlo Upraviť.

Prejdite do rozbaľovacej ponuky Nastavenia ochrany osobných údajov.

Ak ho chcete zdieľať so všetkými používateľmi, vyberte si možnosť Verejné. Ak ho chcete zdieľať iba s používateľmi, ktorí majú odkaz na toto video, vyberte si možnosť Neuvedené. Možnosť Súkromné si vyberte v prípade, ak ho chcete zdieľať iba s konkrétnymi používateľmi.

Kliknite na možnosť Uložiť zmeny.

Google+

Ako môžete zabrániť nechceným komentárom alebo značkám

Ak nechcete, aby sa príspevky určitého používateľa zobrazovali v službe Google+, zablokujte ho. Stačí prejsť do jeho profilu a vybrať možnosť Nahlásiť/Blokovať [meno používateľa]. Môžete tiež ignorovať konkrétne príspevky, takže sa viac vo vašom streame nezobrazia.

Viac informácií

Ak chcete niekoho blokovať na počítači, prejdite do profilu príslušnej osoby.

Na bočnej strane profilu kliknite na možnosť Nahlásiť/Blokovať [meno používateľa].

Potvrďte, že chcete danú osobu blokovať.

Google+

Výber používateľov, ktorých novinky sa budú zobrazovať v streame

Ako postupovať, ak si vás niekto pridá do svojich kruhov, ale vy nemáte záujem s touto osobou komunikovať? Ak ju nechcete blokovať, môžete ju namiesto toho ignorovať. Ak sa rozhodnete niekoho ignorovať, nedostanete viac upozornenia od tohto používateľa ani upozornenia z jeho webovej stránky.

Viac informácií

Prejdite do služby Google+.

Prejdite do profilu alebo na stránku príslušného používateľa.

Kliknite na šípku pod jeho profilovou fotkou a informáciami o profile.

Vyberte možnosť Ignorovať [osobu/stránku].

YouTube

Ovládanie komentárov súvisiacich s vašimi videami

Komentáre na svojom kanáli YouTube môžete veľmi ľahko upraviť. Ak chcete, môžete komentáre odstrániť, prípadne môžete pozastaviť zverejnenie komentárov od určitých ľudí alebo komentárov s určitými kľúčovými slovami a najprv ich skontrolovať.

Viac informácií

Ak chcete komentáre upraviť, kliknite na šípku v pravom hornom rohu komentára a zobrazia sa vám možnosti.

Ak chcete komentár odstrániť zo služby YouTube, kliknite na možnosť Odstrániť.

Ak chcete blokovať určitého používateľa, aby nemohol zverejňovať komentáre v súvislosti s vašimi videami alebo na vašom kanáli, kliknite na možnosť Zakázať prístup.

V časti Nastavenia komentárov môžete nastaviť, aby sa výzva na schválenie nových komentárov zobrazovala ešte predtým, ako sa zverejnia, alebo môžete komentáre úplne zakázať.

V časti Nastavenia komentárov môžete nastaviť filtrovanie používateľov, ktorí môžu posielať komentáre na váš kanál. Môžete tiež blokovať komentáre, ktoré obsahujú konkrétne slová.

Zobraziť ďalšie bezpečnostné nástroje